Освячення Великої Ложі України

24 вересня 2005 року у Парижі, у своєму Великому Храмі, Велика Національна Л ожа Франції спільно з Великою Ложею Австрії освятили Велику Ложу України.24 вересня 2005 року у Парижі, у своєму Великому Храмі, Велика Національна Л ожа Франції спільно з Великою Ложею Австрії освятили Велику Ложу України.

Після повернення до роботи, хор ДЛ « Vox Ukrainae » разом з Братами з російськомовної ДЛ «Астрея» виконали гімни Франції, Австрії та України; після цього ВДБ Жан-Шарль Фельнер, Великий Майстер ВНЛФ, виконав освячення, у чому йому допомагали ВДБ Міхаель Краус, Великий Майстер Великої Ложі Австрії (Перший Великий Наглядач – Освятитель) та ВДБ Жан-Клод Тардіва (Другий Великий Наглядач – Освятитель).

У церемонії прийняли участь представники дружніх країн, у особі Великого Майстра Великої Ложі Росії (Великий Секретар – Освятитель) та Помічника ВМ Великої Ложі Польщі (Великий Воротар – Освятитель), при чому кожний служив або на французькій, або на своїй рідній мові, згідно з Ритуалом Великої Ложі (Емуляція).

Частина українською мовою проводилася ВДБ Володимиром Г. (Великий Госпітальєр – Освятитель) та ДБ Іваном К. (Другий Великий Майстер Обрядів – Освятитель), для розуміння більш ніж тридцяти Братів, що з цієї нагоди прибули з України.

Після інсталяції Великого Майстра ВЛУ, останній інсталював Заступника Великого Майстра і Помічника Великого Майстра. Ця подія є заключною нотою у довгій та терпеливій роботі ВНЛФ, Провінції Лютеції, Братів ДЛ « Vox Ukrainae » № 117 на Сході Парижу, що була утворена з метою зберегти та передати наступним поколінням українські масонські ритуали та традиції, що існували в Україні до радянської окупації у 1921 – 1922 роках.

Велика Ложа України об’єднує п’ять Лож: чотири ДЛ, що були сформовані і потім освячені ВНЛФ між 1993 та 2000 роками, а саме „Три Колони” № 785 у Києві, „Фенікс України” № 1016 у Харкові, „Каменяр” № 1232 у Львові, та „Золота Акація” № 1309 у Одесі, котрі були об’єднані у Дистрикт Україна у травні 2001 року, а також п’яту Ложу „Світло”, освячену Великою Ложею Австрії у Львові.

Цікаво, що ДЛ „Три Колони” узяла ім’я однієї з численних українських лож, що була утворена приблизно двісті років тому. Зараз її офіцери використовують під час робіт кольє, що були збережені у Франції, і зокрема те, що колись носив  Симон Петлюра, Президент Української Республіки та Великий Майстер Великої Ложі України до 1922 року.

На церемонії були присутні численні іноземні делегації з Латвії, Марокко, Молдавії, Румунії, Росії, Республіки Сербія та Чорногорія, Португалії, Польщі, Бельгії, Німеччини, Чехії, Туреччини, Угорщини, Канади (Квебек), та, звичайно з Австрії, представники котрої приймали безпосередню участь у Освяченні. Багато з цих Великих Лож офіційно повідомили, що визнають або мають намір якнайскоріше визнати ВЛ України.